PRAVILA PRIVATNOSTI - INTERNETSKA stranica www.lilly.ba

Eli Lilly B-H d.o.o Sarajevo (dalje Lilly) poštuje privatnost posjetilaca svojih internet stranica i brine se o čuvanju tajnosti njihovih podataka. S tim ciljem su izrađena ova Pravila privatnosti koja se odnose samo na radnje na internet stranicama u vlasništvu kompanije "Lilly".

Prikupljanje, čuvanje i prijenos ličnih podataka obavlja se u skladu s odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH (Službeni glasnik BiH broj 49/06, 76/11 i 89/11) koje regulišu zaštitu ličnih podataka, njihov prijenos, i sprečavanje neovlaštenog pristupa i upotrebe ličnih podataka.

Putem ove stranice možemo prikupiti podatke koji Vas lično ne identificiraju ( dalje: Ostali podaci ), kao što su datum i vrijeme posjete stranici, kretanje po web stranici, kao i podatke o Vašem pretraživaču. Ne povezujemo ostale podatke s Vašim ličnim podacima. Ove ostale podatke može koristiti i čuvati "Lilly" ili njeni predstavnici, ugovorene strane ili poslovni partneri. Ostali podaci koje prikupljamo mogu obuhvatiti Vašu IP adresu, te druge podatke koji se mogu prikupiti putem naših web logova, kolačića ili na druge načine utvrđene ovim pravilima. Koristimo Ostale podatke kako bismo administrirali i ažurirali svoju stranicu kao i za svakodnevne poslovne potrebe. "Lilly" zadržava pravo da bez ograničenja održava, ažurira, otkriva ili na drugi način koristi Ostale podatke. Svi prikupljeni podaci bit će pohranjeni i obrađivani u trajanju koje će biti potrebno za funkcioniranje stranice, ali ne duže od dvije godine.

Putem ove internet stranice "Lilly" će prikupiti podatke o Vama kako slijedi:

Kolačići („cookies“)

Ova internet stranica koristi tehnologiju koja se naziva "kolačić". Kolačić je informacija koju naš web server šalje Vašem računaru (zapravo, fajlu Vašeg pretraživača) kada uđete na internet stranicu. Molimo Vas da imate na umu da ograničavanje korištenja kolačića može utjecati na Vaše iskustvo korištenja stranice i da može rezultirati nemogućnošću pristupa ovoj stranici (kao ni drugim stranicama).

Neki su kolačići neophodni kako bi ova internet stranica ispravno funkcionisala i oni su možda već postavljeni. Da bi se instalirali drugi kolačići (obično kolačići koji se tiču analize weba) potrebno je da Vi pristanete na to. Pristankom se slažete s tim da pohranimo ove kolačiće na Vaš računar u trajanju od godinu dana.

Na ovoj stranici koristimo sljedeće vrste kolačića:

- Kolačići za analizu weba (“Google Analytics”)- Ukoliko date odobrenje, web server treće strane instalirat će kolačiće na Vaš računar kako bi se postigla tačnost nekog statističkog programa. Iako se na ovaj način može ustanoviti profil navika pretraživanja korisnika,  jedini lični podatak koji ovaj kolačić sadrži je Vaša anonimizirana IP adresa. Ove profile koristimo kako bismo ustanovili zajedničke obrasce  pretraživanja među našim korisnicima, npr. kako bismo vidjeli na koje su linkove pritiskali i kojim su dokumentima pristupali,  što nam pomaže da održavamo i unaprjeđujemo svoju uslugu.

- Sesijski kolačići (“Session cookies”)- Dok koristite našu stranicu, često nam zatreba da zapamtimo Vaše tehničke informacije dok prelazite sa stranice na stranicu. Ove tehničke informacije koristimo na razne načine kako bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo.
Ovi sesijski kolačići ne koriste nikakve podatke na osnovu kojih je moguće da Vas identifikujemo i traju samo dok ne okončate sesiju i ne odete sa stranice

- Trajni ili login sesijski kolačići - Kada uđete u područje naše stranice kojem je pristup ograničen, možemo postaviti kolačić na Vaš računar kako bismo zapamtili Vaše login podatke. Cilj je da Vam se pristup olakša, kako pri sljedećoj posjeti ne biste morali ponovo unositi sve informacije. Ovaj će kolačić na Vašem računaru ostati godinu dana, čak i nakon što odete s naše stranice.

"Lilly" ne dozvoljava trećim stranama da putem ove internet stranice postavlja kolačiće na Vaše računare osim u slučaju kada su kolačići postavljeni na naš zahtjev i pod našom su direktnom kontrolom, te ih treća strana koristi i ima pristup njima isključivo uz odobrenje "Lillyja".

Može se desiti da ova stranica ne funkcionira ispravno ili da Vam nije vidljiva ukoliko odlučite da ne prihvatite kolačiće. U tom su Vam slučaju određene funkcije, poput one koja Vam omogućava da postanete registrovani  korisnik, nedostupne.  

Zapisnici web servera (Web Server logs)

Kao i velika većina internet stranica, automatski prikupljamo podatke o Vama sa zapisnika web servera kada posjetite neku od naših stranica putem računara domaćina na kojem je naša stranica (webserver).  Navedeni podaci se prikupljaju putem Web putokaza (web beacons) koji se koriste za praćenje ponašanja posjetilaca naše stranice. Webserver automatski prepoznaje neke podatke koji nisu ličnog karaktera, poput IP adrese (osim u slučaju opisanom u nastavku), datuma i vremena kada ste posjetili našu stranicu, linkova koje ste otvarali na našoj stranici, stranicu s koje ste došli, vrstu pretraživača koji koristite (npr. Internet Explorer, Firefox, Chrome), vrstu operativnog sistema koji koristite (npr, Windows XP, MAC OS X), te domenu i adresu vašeg pružatelja internet usluge. Često vršimo pregled zapisnika servera kako bismo vidjeli šta se posjećuje, a sve sa ciljem boljeg razumijevanja načina na koji naši posjetioci koriste našu stranicu. Ovi podaci popularno se nazivaju Web statistika i omogućavaju nam da održavamo i poboljšamo svoju uslugu. Osim toga, u slučaju zloupotrebe sistema, ove informacije možemo iskoristiti kako bismo, zajedno s Vašim pružaocem internet usluge i/ili lokalnim vlastima uspješno otkrili izvor zloupotrebe.

IP adrese             

Ova stranica koristi internet protokol (IP) adrese. IP  adresa je broj koji Vaš internet provajder dodjeli Vašem uređaju kako biste uopće mogli pristupiti internetu. IP adresa  se promjeni kad god se povežete na internet (to je 'dinamična' adresa). Međutim, moguće je da IP adresa koju zabilježimo, pa čak i kolačić koji koristimo, mogu sadržavati podatke na osnovu kojih Vas možemo identificirati. Razlog je što se kod nekih konekcija IP adresa ne mijenja (statična je) i može se povezati s Vašim računarom. Kao što smo već naveli, IP adrese predstavljaju dio informacija sadržanih u zapisniku webservera. Koristimo Vašu IP adresu kako bismo zapisali ukupne podatke o korištenju te kako bismo poboljšali stranicu.

Korištenje i otkrivanje podatka

Vaše podatke ćemo koristiti kako bismo odgovorili na zahtjeve koje nam uputite i, s vremena na vrijeme, ih možemo iskoristiti kako bismo bolje shvatili Vaše potrebe i otkrili kako da unaprijedimo svoje stranice, proizvode i usluge. Vaše podatke možemo korisiti kako bismo Vas kontaktirali i/ili pružili Vam informacije o zdravlju, našim proizvodima ili uslugama.  

Može se desiti da Vaše podatke podijelimo s agentima, saradnicima ili partnerima kompanije "Lilly", a ukoliko to zahtijevaju usluge koje ovi pojedinci ili pravna lica obavljaju za ili sa kompanijom "Lilly". Ovi agenti, saradnici ili partneri ne smiju koristiti podatke u bilo koju drugu svrhu osim u svrhu pružanja usluga kompaniji "Lilly" ili u svrhu saradnje sa kompanijom "Lilly". Možemo Vaše podatke dati agentima, saradnicima ili partnerima koji nam održavaju baze podataka za usluge obrade podataka ili kako bismo Vam mogli poslati informacije koje ste tražili. "Lilly" od ovakvih saradnika zahtijeva da se ugovorom obavežu da će poštivati sigurnost i privatnost najmanje u onoj mjeri koja je opisana ovim Pravilima privatnosti i Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH (Službeni glasnik BiH broj 49/06, 76/11 i 89/11).

Vaše podatke možemo proslijediti trećim stranama ukoliko je takvo prosljeđivanje u vezi s prodajom, asignacijom ili drugim transferom poslova na ovoj stranici za koje su te informacije relevantne. U tom slučaju od  kupca zahtijevamo da s Vašim podacima postupa u skladu s ovim Pravilima. Sve treće strane s kojima podijelimo Vaše podatke morat će se ugovorom obavezati da će osigurati nivo zaštite koji je barem na nivou koji osiguravaju ova Pravila i Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH (Službeni glasnik BiH broj 49/06, 76/11 i 89/11).

Svi podaci prikupljeni putem ove stranice mogu biti proslijeđeni izvan granica Bosne i Hercegovine i to prema društvima povezanim s "Lillyjem",poslovnim partnerima i predstavnicima "Lillyja" u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH . "Lilly" Vaše podatke može podijeliti i sa svojim povezanim kompanijama, uključujući svoju matičnu kompaniju u Sjedinjenim Državama, Eli Lilly and Company ("Lilly US"). Takva obrada obavljat će se u skladu sa Safe Harbor programom.

"Lilly" održava sama ovu stranicu ili putem treće strane u međunarodnim hosting centrima. To znači da su svi podaci koji se prikupljaju putem ove stranice automatski proslijeđeni u odnosne hosting centre radi održavanja.

Sigurnost

Područja ove stranice koja prikupljaju Vaše podatke koristi SSL protokol za prijenos podataka. Međutim, kako bi isto iskoristili Vaš pretraživač mora podržavati zaštitu kodiranjem.  "Lilly" koristi vlastite i hosting centre trećih strana. Ovi hosting centri štite Vaše podatke standardnom firewall zaštitom i softverom za detekciju upada.

 Maloljetnici

Ova stranica nije namijenjena osobama mlađim od 18 godina.

Osjetljivi podaci

Ova stranica prikuplja i obrađuje podatke koji otkrivaju rasno ili etničko porijeklo, političko stajalište, religijska ili filozofska uvjerenja, članstvo u radničkom sindikatu, te podatke o zdravlju seksualnom životu ili kaznenim presudama samo ukoliko Vi to dozvolite i samo u onom obimu koji dozvolite i u obimu potrebnom za funkcionisanje stranica.

Linkovi za stranice trećih lica

Kako bismo Vam pružili bolju uslugu, ova stranica sadrži linkove za druge stranice koje mogu pružiti korisne informacije. Pravila privatnosti ne vrijede za te stranice. "Lilly" ne odgovara za sadržaj navedenih stranica i predlažemo Vam da se upoznate sa Pravilima privatnosti navedenih stranica.

Prava pojedinaca

Na Vaš zahtjev dopustit ćemo Vam uvid u način prikupljanja podataka koji se odnosi na Vaše lične podatke, obavijestiti Vas o tome čuvamo li Vaše lične podatke i koje od Vaših ličnih podataka smo pohranili te Vam omogućiti njihov prepis i umnožavanje. Omogućit ćemo Vam ispis Vaših ličnih podataka koji se čuvaju i dati Vam na uvid popis korisnika kojima su Vaši lični podaci proslijeđeni, kada su proslijeđeni, na kojem osnovu i s kojom svrhom. Učinit ćemo Vam dostupnim podatke o izvorima, načinima i razlozima obrade podataka, kao i o tehničkim postupcima obrade ličnih podataka.

Na Vaš ćemo zahtjev upotpuniti, ispraviti, blokirati ili izbrisati lične podatke koji se odnose na Vas ukoliko su podaci nepotpuni, netačni, neažurni ili ako su obrađeni suprotno propisima. Nakon prijema Vašeg zahtjeva, o takvoj nadopuni, ispravci, blokiranju ili brisanju obavijestit ćemo sve korisnike podataka kojima smo odnosne podatke dostavili. Na Vaš ćemo zahtjev, u bilo kojem trenutku, privremeno ili trajno, prekinuti sa sakupljanjem, obradom i korištenjem Vaših ličnih podataka u gore navedene svrhe.

Promjene

S vremena na vrijeme možemo ažurirati ili izmijeniti Pravila privatnosti, te Vas pozivamo da redovno provjeravate je li došlo do promjena.

Saglasnost s navedenim uvjetima prikupljanja i obrade ličnih podataka

Svjesni ste da "Lilly" dobrovoljno obrađuje i prikuplja lične podatke. Korištenjem ove stranice prihvatate ova Pravila privatnosti te time dajete saglasnost na prikupljanje i obradu Vaših ličnih podataka u skladu s njima. Ukoliko niste saglasni sa ovim Pravilima, molimo Vas da odmah prestanete s upotrebom ove stranice.

Kao posljedicu Vašeg nepristajanja na sakupljanje i obradu podataka "Lilly" Vam neće moći omogućiti korištenje ove stranice, te nećete moći pristupiti sadržanim podacima na njoj.

Kontakt

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja o ovim Pravilima privatnosti ili o našoj stranici, molimo Vas da kontaktirate Eli Lilly B-H d.o.o Sarajevo  Tel: +387 33 263 670, Fax: +387 33 216 686, e-mail adresu: BH_info@lists.lilly.com

Vaše korištenje ove stranice podliježe primjeni Uslova korištenja i Izjave o zaštiti autorskih prava.