Eli Lilly and Company

Povezuje brigu za zdravlje sa najnovijim otkrićima kako bi poboljšala život ljudima širom svijeta.

Eli Lilly and Company posluje već skoro 140 godina. Ovu globalnu i istraživačku kompaniju je u maju 1876. osnovao pukovnik Eli Lilly, u Indijanapolisu, u državi Indijani, na srednjem zapadu Sjedinjenih Država. Pukovnik Lilly, 38-godišnji farmaceutski hemičar i veteran američkog građanskog rata, bio je frustriran loše pripravljenim, a često i nedjelotvornim lijekovima svog vremena. Zbog toga se sebi i društvu zarekao da će:

  • osnovati kompaniju koja će proizvoditi farmaceutske proizvode najvećeg mogućeg kvaliteta;
  • njegova kompanija proizvoditi samo one lijekove koji će se izdavati na preporuku ljekara, a ne trgovačkih putnika;
  • lijekovi kompanije Lilly uvijek biti bazirani na  najnovijim naučnim dostignućima.

Iako je njegov posao cvjetao, pukovnik Lilly nije bio zadovoljan tradicionalnim metodama provjere kvaliteta svojih proizvoda. Godine 1886. zaposlio je jednog mladog hemičara na mjesto naučnika s punim radnim vremenom, a u isto vrijeme je koristio i usavršavao najnovije tehnike ocjenjivanja kvaliteta. Zajedno su postavili temelj tradicije pod nazivom „Lilly“, predanja koje se u početku koncentrisalo na kvalitet postojećih proizvoda, a kasnije proširilo na istraživanje te razvoj novih i kvalitetnijih lijekova.

Ime „Lilly“ predstavlja obećanje. Crvena slova, novija verzija potpisa našeg osnivača, predstavljaju simbol naše ponosne prošlosti i uzbudljive budućnosti. Naše obećanje je jednostavno: Kompanija Lilly ujedinjuje brigu za zdravlje sa najnovijim otkrićima kako bi poboljšala život ljudima širom svijeta.